Hur går en optimering till?

Optimeringen utförs utan mekaniska ingrepp. Vi läser av bilens ECU via OBD – bilens diagnosstikuttag – sedan skräddarsyr vi programvaran efter just DIN bil och sedan installerar vi den i din bil igen. Detta tar vanligtvis cirka en timme.

Vad innebär motoroptimering/chiptrim?

Moderna bilar styrs av en dator, ”engine control unit” även kallad ECU. ECUn innehåller bilens mjukvara som bl a styr bränsletillförseln och tändningen. När vi optimerar bilen så läser vi av ECUn, skräddarsyr bilens programvara och sedan installerar vi den i din bil igen. Detta resulterar i att bilen blir effektivare samt medför en ökning av bilens hästkrafter, vridmoment, minskad bränsleförbrukning samt lägre utsläpp av miljöskadliga ämnen.

Varför görs inte detta redan från bilens tillverkare?

När en bil konstrueras så måste tillverkaren ta hänsyn till alla länders förhållanden där den kommer att säljas. Drivmedelskvalitet, klimatförhållanden och avgasutsläpp är några faktorer. På grund av detta är biltillverkaren begränsad att tillverka bilen efter sin faktiska kapacitet och programerar mjukvaran för att passa så många länder som möjligt.